Methodisch werken:

4 stappen om methodisch te werken

Ben jij een zzp’er in de zorg en verantwoordelijk voor het bijhouden van een Cliëntendossier? Dan hopen we dat je de term ‘Methodisch Werken’ kent. Methodisch werken is een speciale manier van werken die bestaat uit 4 administratieve stappen. Deze stappen heb ik hieronder voor je toegelicht, omdat ik hoop dat ze je duidelijkheid geven.

De 4 stappen van Methodisch Werken:

Stap 1. Gegevens verzamelen

Je  voert met je cliënt een intake gesprek, waarin je de gegevens verzamelt die je nodig hebt voor het opstellen van een kwalitatief zorgplan.

Stap 2. Doelen maken en zorg leveren

Na de intake maak je een zorgplan waarin je samen met je cliënt specifieke doelen stelt, waaraan je tevens specifieke acties koppelt waarmee je deze gaat bereiken.

Stap 3. Doelmatig rapporteren

Door daaropvolgend doelmatig te rapporteren, zorg je ervoor dat je monitort of je de vooraf opgestelde doelen aan het behalen bent.

Stap 4. Evalueren

Eén a twee keer per jaar evalueer je samen met je cliënt of het zorgplan nog aansluit bij de wensen en behoeften. Wellicht zouden de doelen aangepast kunnen worden, zodat je je cliënt nog beter kan helpen. Methodisch werken is een cyclus. Dus tijdens het evalueren stel je misschien wel weer nieuwe doelen op, die je ook weer op de doelmatige wijze rapporteert.

methodisch-werken
Nog meer tips?

Naast deze tips over Methodisch Werken, hebben we misschien nog iets leuks voor je. Via onderstaande knop kun je onze gratis Checklist downloaden, waarin nog 11 andere waardevolle tips beschreven staan. Deze zijn onwijs handig voor het gebruik van een Online Cliëntendossier. Het is een overzicht van de richtlijnen van het o.a. het V&VN, waardoor jouw dossier zal voldoen aan alle eisen die daaraan worden gesteld. Zo hoef je niet alles zelf uit te zoeken!

Heel veel plezier met het lezen van de checklist en succes met het optimaliseren van jouw cliëntendossiers 🙂

Bekijk ook onze uitleg in de video Methodisch Werken

Download onze gratis Checklist